شبکه های کامپیوتری

شبکه های کامپیوتری

شبکه های کامپیوتری

⇐  شبکه های کامپیوتری  ⇒

ما در این مقاله، قصد داریم بپردازیم به بحث شیرین و البته سنگین، شبکه های کامپیوتری، پیشنهاد میکنم اگر به این مطلب و آموختن آن علاقه دارید پس با ما همراه باشید.

بیوگرافی کلی شبکه های کامپیوتری :

الگوی هندسی استفاده شده جهت وصل کردن چندین کامپيوتر به یکدیگر را توپولوژی عنوان میکنند و در جهان به همین نام شناخته و مطرح می شود. توپولوژی برگزیده شده جهت پياده سازی شبکه های کامپیوتری، عاملی مهم و تاثیر گذار و کلیدی در راستای درک و برطرف کردن خطا در فرآیند شبکه است. پارامتر های مختلفی در راستای انتخاب يک توپولوژی عالی و به صرفه عنوان میشود. چند تا از پارامتر ها به شرح زیر است :

هزينه :

همیشه در بحث شبکه و ایجاد کانال های مختلف شبکه بایستی به این نکته دقت داشت که همیشه سعی شود که فرایند شبکه به نحوی صورت بگیرد که برای هر دو طرف کمترین هزینه اعمال شود و هیچکدام متحمل هزینه های گزاف و گران شبکه نشوند.

سه نوع توپولوژی متداول و پر استفاده در شبکه های LAN هستند که عبارتست از :

BUS
STAR
RING

توپولوژی BUS :

يکی از متداول ترین و پر استفاده ترین توپولوژی ها برای پياده سازی شبکه های LAN است. در مدل فوق از يک کابل به عنوان پایه اصلی در شبکه استفاده شده و تمام سیستم های دیگر نظیر ارائه کننده خدمات و گیرنده خدمات به آن وصل می شوند.

خوبی های توپولوژی BUS :

– به دليل استفاده از يک کابل برای اتصال کامپیوتر ها به سرور، در توپولوژی مذکور از کابل کمی با طول کمتری بهره برده می شود. موضوع ذکر شده باعث کاهش هزینه ها و صرف وقت میشود.

– این توپولوژی علی رغم اینکه 

– يک کامپيوتر جديد را می توان به راحتی در هر نقطه ای که مایل هستید از شبکه اضافه کنید. در صورت اضافه شدن ايستگاه های بيشتر در يک سگمنت، می توان از تقويت کننده هایی به نام Repeater استفاده کرد.

توپولوژی STAR :

در اين نوع توپولوژی همانطور که از اسمش پیداست، از مدلی شبيه “ستاره” استفاده می شود. در اين مدل تمام کامپيوترهای موجود در شبکه معمولا به يک دستگاه خاص با نام ” هاب ” متصل میشوند.

شبکه های کامپیوتری

شبکه های کامپیوتری

 

مزايای توپولوژی STAR :

– توپولوژی STAR شامل تعدادی از نقاط اتصالی در يک نقطه مرکزی است. ويژگی مذکور تغيير در ساختار و سرويس شبکه را بسیار آسان می کند.

– نقاط اتصالی در شبکه مستعد به وجود آمدن اشکال است. در توپولوژی STAR اشکال در يک اتصال، باعث خروج آن خط از شبکه و سرويس و اشکال زدائی خط مذکور است. طبیعتا مشخص است که عمليات فوق اختلالی در عملکرد بقیه کامپيوترهای موجود در شبکه نخواهد داشت.

– با توجه به اين مسئله که نقطه مرکزی مستقيما به هر ايستگاه موجود در شبکه متصل است، اشکالات و ايرادات در شبکه به سادگی تقابل شخيص و مهار می شوند.

– هر اتصال در شبکه شامل يک نقطه مرکزی و يک گره جانبی است. در چنين حالتی دستيابی به محيط انتقال جهت ارسال و دريافت اطلاعات دارای الگوريتمی ساده خواهد بود.

توپولوژی RING :

در اين نوع توپولوژی تمام کامپيوترها به صورت يک حلقه با يکديگر اطلاعات تبادل میکنند. تمام کامپيوترهای موجود به يک کابل که بصورت يک دايره بسته است، متصل می شوند.

مزايای توپولوژی RING :

– طول کابلی که در اين مدل بکار میرود، قابل قیاس با توپولوژی BUS نیست و طول کمتری دارد. ويژگی مذکور باعث کاهش تعداد کانکتور در شبکه میشود و ضريب اعتماد به شبکه طبیعتا افزایش پیدا میکند.

– نياز به فضایی ویژه برای کابل کشی ندارد. بخاطر بهره بردن از يک کابل جهت اتصال هر گره به گره همسايه اش، اختصاص محل هایی ویژه به خاطر کابل کشی نیاز نیست.

– طبیعتا استفاده از فيبر نوری، باعث میشود تا نرخ سرعت انتقال اطلاعات در شبکه افزایش پیدا کند. چون در توپولوژی مذکور رد و بدل شدن دیتا در یک جهت است، باید از فيبر نوری برای محيط انتقال بهره برد.

تقسيم بندی بر اساس حوزه جغرافی تحت حمایت:

شبکه های کامپيوتری با توجه به حوزه جغرافيایی تحت حمایت به سه گروه تقسيم می شوند :

شبکه های کامپیوتری

شبکه های کامپیوتری

1 – شبکه های کوچک LAN
2 – شبکه های متوسط MAN
3 – شبکه های بزرگ WAN

شبکه های LAN :

محدوده جغرافيایی که توسط اين نوع از شبکه ها ساپورت میشوند، يک محيط کوچک در حد نهایتا ساختمان اداری است. اين نوع از شبکه ها دارای قابلیت های گوناگونی هستند، نظیر:

قادرند به ارسال اطلاعات با سرعتی بالا
محدوديت فاصله
میتوانید از خطوط تلفن حتی برای ارسال اطلاعات بهره ببرید
چون فاصله کم است به طبع احتمال رخ دادن خطا بسیار پایین است.

شبکه های MAN :

محدوده جغرافيایی که توسط اين نوع شبکه ها ساپورت میشوند، در حد يک شهر و يا شهرستان می شود. اين نوع از شبکه ها دارای قابلیت های گوناگونی هستند، نظیر :

نسبت به شبکه کوچک بزرگتر است
میتواند فایل و صدا را نیز ارسال کند
میتواند بین چندین شبکه ارتباطی موثر برقرار کند

شبکه های WAN :

محدوده جغرافيایی که توسط اين نوع شبکه ها ساپورت میشوند، در حد کشور و قاره است. اين نوع از شبکه ها دارای قابلیت های گوناگونی هستند، نظیر :

طبیعتا قابليت ارسال اطلاعات بين کشورها و قاره ها را دارند
توانایی برقراری ارتباط بين شبکه های LAN را دارند
سرعت کم ارسال اطلاعات در مقایسه با شبکه های LAN
چون فاصله بسیار زیاد است به نسبت احتمال رخ دادن خطا بالاست

کاربرد های شبکه :

بخش اصلی سیستم های توزیع اطلاعات را شبکه های کامپیوتری در بر میگیرند. علت پیدایش شبکه های کامپیوتری این بوده است که بتوانند بدون فوت وقت و بدون کارهای کاغذ بازی و دست و پا گیر بتوانند در سریعترین زمان ممکن اطلاعات را بین چند کامپیوتر در مکان های مختلف به سرعت منتقل کنند. کامپیوتر هایی که در یک شبکه جای داده شده اند، قادرند اطلاعات، پیام، نرم افزار  را بین خودشان منتشر کنند و با یکدیگر انتشار دهند. به لطف وجود شبکه های کامپیوتری می توان تا حد زیادی هزینه های گزاف هارد دیسک، دستگاه های ورود اطلاعات و… را صرفه جویی کرد.

از شبکه های کامپیوتری حتی قادر هستیم در نصب نرم افزارهای اضافی بر روی سیستم خود نیز جلوگیری کنیم بدین روش که نرم افزار را روی سیستم مادر نصب میکنیم و هرکس خواست از آن استفاده کند با ارائه مجوزی از سوی سیستم مادر میتواند به آن نرم افزار دسترسی داشته باشد. البته تحقق این امر نکات مثبت دیگری را نیز برای مصرف کننده و شرکت ارائه دهنده خدمات نیز به ارمغان می آورد و آن هم این است که همه از یک نرم افزار مشخص استفاده می کنند و از این جهت شرکت ارائه دهنده خدمات نیز می تواند به بهترین حالت و بهترین شکل ممکن ارائه خدمات داشته باشد. یکی دیگر از کاربرد های شبکه های کامپیوتری این است که مدیر می تواند با تمام کارکنانش به صورت آنلاین و برخط ارتباط برقرار کند و از طریق ارسال پیام یا ایمیل با انها به خوبی ارتباط برقرار کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *